Blog

Teca-Print idővel változik

A Teca-Print „Tecalcos” néven jött létre és az első tamponnyomó  gépeket, a „Tecalcos 120”-at fejlesztették ki és gyártották egy egyszerű garázsban.

A cég jelentős piaci sikereit követően a saját tulajdonú termelő- és irodaház építése hamarosan szükségessé vált. A cég új telephelyére költözött Thayngenben, 1977-ben, amelyet azóta is megtartottak és többször modernizáltak, ma is a cég központi irodájaként működik. A Teca-Print termékei nemzetközi sikereket értek el. Az 1980-as években a vállalat megalapította első leányvállalatait Franciaországban és az USA-ban, majd hamarosan további leányvállalatokat Németországban és Magyarországon. Ezzel párhuzamosan az együttműködés kibővült értékesítési partnerekkel, szerte a világon. Új tamponnyomtató gépek, perifériákat és tartozékokat fejlesztettek ki, hogy az ügyfeleknek mindig a legújabb műszaki lehetőségeket kínálják.

A Teca-Print ISO 9001 (minőségirányítás) és ISO 14001 tanúsítvánnyal rendelkezik (környezetgazdálkodás).

Tamponnyomás

A tamponnyomás egy sokrétű nyomtatási folyamat, amely az elmúlt 40 évben az egyik legfontosabb nyomtatási eljárássá nőtte ki magát. A tamponnyomás gyökerei az óragyártásban és a kerámia iparban rejlenek. A jól ismert svájci óragyártókhoz való közelsége miatt, a Teca-Print ott volt a tamponnyomás kezdetén és segítette ennek a nyomdai folyamatnak a fejlődését.

A tamponnyomás egy közvetett ofszetnyomási eljárás, amelynek során a mélyedéseket egy lapos lemezre, más néven klisére marják vagy gravírozzák, majd festékkel töltik fel ezt a mélyedést. Amikor a rugalmas szilikon bélyeg(tampon) összenyomódik a klisé felületén, felveszi a festéket a mintából és továbbítja a tárgyra. A bélyegzőt „pad”-ként ismerik, és ez adja a nyomtatási folyamat nevét is.

A szilikon rugalmassága lehetővé teszi, hogy a tampon alkalmazkodjon a nyomtatandó tárgy formájához, lehetővé téve  a strukturált, laminált és egyenetlen felületek nyomtatását is.

 

Tamponnyomás akkor és most

A tamponnyomás továbbra is sikeresen küzdi le az új kihívásokat sokoldalúságával és rugalmasságával. A piaci igények szinte naponta változnak, nőnek, ami lehetővé teszi, hogy a tamponnyomás újra és újra új alkalmazási területeket nyisson meg.

Néhány évvel ezelőttig a tamponnyomást gyakran “csak” funkcionális címkék vagy elnevezések jelölésére használták, de, ma már vizuálisan tetszetős minták létrehozására is alkalmas, esetenként művészi, dekoratív nyomtatással.

A Teca-Print iparág-specifikus termékeivel sikerrel jár e változás előtt, és egyedi követelményekre szabott megoldásokat fejleszt ki ügyfelei számára, hogy megfeleljen az adott szektor sajátos igényeinek. Házon belüli fejlesztési és gyártási részlegének köszönhetően sikeréhez elengedhetetlen a vevőkkel való szoros együttműködés és a rugalmas hozzáállás.

A tamponnyomtató rendszer funkciói ma már messze túlmutatnak magán a nyomtatáson, az optikai kamerarendszerek integrációja lehetővé teszi a nyomtatási folyamat folyamatos nyomon követését, sőt kérésre akár automatikus korrekciót is. A nyomtatási kép ellenőrzése mellett gyakran lehetőség van az alkatrész megfelelő helyzetének ellenőrzésére is.

Tamponnyomtató gépek és automatizált rendszerek

Tamponnyomtató gépeink széles választéka megfelel a tamponnyomás sokoldalúságához:

A kompakt egyszínű tamponnyomó gépektől a kiváló minőségű többfestékes gépekig és kifejezetten az ügyfelek igényei szerint kifejlesztett és gyártott nyomdarendszerekig – minden ügyfelünk számára a legmegfelelőbb tamponnyomtató gépet kínáljuk.

Az Ön választása: elektromechanikus vagy elektro-pneumatikus hajtás, nyitott vagy zárt festékezőrendszer, vagy akár oldalra mozgó tintatartó mechanizmus?

Örömmel adunk átfogó tanácsot – még a vásárlás után is, hiszen a tamponnyomás mögött nem csak egy gép működése áll. 2 napos szemináriumaink megtanítják a tamponnyomás hátterére, és hasznos tippeket és ötleteket adnak a mindennapi munkához – vagy igénybe veheti egyéni oktatási és képzési tanfolyamainkat.

Annak érdekében, hogy gépe mindig kifogástalanul működjön, a Teca-Print oktatást, valamint tamponnyomtató gépének szervizelését és karbantartását kínálja Önnek.

 

Perifériák és kiegészítők

A perifériákat gyakran használják összetett tamponnyomási folyamatokban, és semmiképpen sem kevésbé fontosak, mint maguk a tamponnyomó gépek. A Teca-Print a legkülönfélébb berendezések széles választékát kínálja, szállítja és folyamatosan fejleszti ezeket.

A tolóasztalok és a Transfert Carré kényelmes, többszínű nyomtatást tesznek lehetővé, míg más eszközök, például lángkezelő egységek vagy infravörös egységek bizonyos anyagoknál biztosítják a szükséges elő- vagy utókezelést.

Vannak olyan perifériák és tartozékok is, amelyek a tényleges nyomtatási folyamaton túl leegyszerűsítik a nyomtatási folyamatot.

Gyakran nagyon egyszerű intézkedések lehetnek, amelyek jelentős leegyszerűsítést kínálnak a munkafolyamatban. Alkalmazásmérnökeink minden nap használják ezeket a termékeket, így csak a helyszínen tesztelt és optimalizált tartozékokat kínálunk.

 

A rendszer szíve: a tampon

A tampon párnák kulcsfontosságúak: többet tesznek annál, mint hogy „csak” a nyomtatási folyamat nevét adják – sőt,  kritikus szerepük van a nyomtatási folyamatban.

A nyomdapárnák, tamponok, mint a festék-átvitel közege, meghatározó szerepet játszanak a nyomtatás minőségében, végül is csak tiszta, teljes, torzulásoktól mentes festék átvitellel érhető el az optimális nyomat.

A Teca-Print saját házon belüli tampon gyártással rendelkezik, melynek során a szilikon minősége, valamint a tampon formák folyamatos fejlesztés alatt állnak.

A rengeteg gyakorlati tapasztalatot magában foglaló számtalan teszt során a szilikon új tulajdonságait fejlesztik ki, amelyek egyre pontosabban veszik figyelembe a különböző szektorok egyedi igényeit. Például speciális tamponokat gyártanak, hogy megfeleljenek a tisztatéri előírásoknak, és egyre gyakrabban használnak “szuperszáraz” párnákat, amelyek nem hagynak szilikon olaj-maradványt.

Azonban nem csak a szilikon tulajdonságai befolyásolják a nyomtatási folyamatot. A párna alakja is meghatározó a nyomtatási eredmény szempontjából, mivel ez határozza meg a párna gördülési viselkedését. A Teca-Print közel 2000 különböző formájú tampont kínál, és ez a szám, a szisztematikus és egyéni fejlesztési munkának köszönhetően, folyamatosan növekszik.

Klisé és klisészolgálat

A klisé lemez a nyomtatott képet hordozza. A Teca-Print mindenféle tamponnyomásra alkalmas lemezt szállít: műanyag lemezeket, acéllemezeket, acéllemezeket 05 és kerámialapokat. Minden lemez típus további alkategóriákat is tartalmaz.

Míg a kerámia kliséket lézerrel gravírozzák, addig a nyomtatási képet minden más típusú klisénél egy fényérzékeny rétegbe marják a lemezre. A nyomatképet tartalmazó filmet a lemezre helyezik, és UV fénynek teszik ki. A kép által fedett részek puhák maradnak, és a lemez típusától függően a fény hatására lemosódnak vagy maratottak.

A lemez anyagminősége kritikus a nyomtatásra kész lemez végső minősége szempontjából, még a filmsablon reszelőjének, valamint a gravírozásnak és a maratásnak is döntő hatása van a nyomtatási eredményre. A Teca-Print komplett szolgáltatást kínál kliséi elkészítéséhez: a grafikai tervezés, film készítés, maratás, UV fény expozíción át a nyomtatásra kész kliséig. Munkatársaink sokéves tapasztalatának és nagy teljesítményű technikai felszereltségének kombinációja biztosítja a klisék professzionális előállítását.

Műanyag klisé alapanyagok házon belüli vágási szolgáltatása a lehető legrövidebb szállítási határidőt garantálja minden kért lemezméret esetén azoknak a vásárlóknak, akik saját maguk szeretnék elkészíteni a kliséiket.

 

Tamponnyomó festékek : ragyogás és szolgáltatás minden árnyalathoz

Manapság a tamponnyomtató festékek széles választéka áll rendelkezésre. Minden Teca-Print tamponnyomtató festéket kifejezetten tamponnyomásra fejlesztettek ki, gyors feldolgozásra és ciklusidőre tervezték.

A nyomtatandó anyagtól és a tinta tapadására vonatkozó követelményektől függően a legmegfelelőbb festék típus kerül kiválasztásra. A széles körben használt 1- és 2-komponensű festékek mellett egyre gyakrabban használják a LED-tintákat. Könnyen feldolgozhatóak és hosszú fazékidővel rendelkeznek. A tinták szárításához szükséges LED-szárítás energiatakarékos, és a lehető legrövidebb idő alatt szárítja meg a tintát.

Minden típusú festék oldószer alapú, és szabványos árnyalatok széles választékában kapható, beleértve a fémes árnyalatokat valamint a napfényben világító festékeket is.

Az ismert és elterjedt keverőrendszerek alapján a Teca-Print nem szabványos tintatónusokat vagy az ügyfél mintáihoz illő tónusokat kínál. Nemcsak ultragyors festék-keverő szolgáltatásunkból profitálhat, hanem kis mennyiségben, 500 ml-es vagy 500 g-os mennyiségben is megvásárolhatja a kívánt színt.