Tampon technológia

A tamponnyomás technológiája

Mi a tamponnyomás?

Egyáltalán nem ismeri a tamponnyomást? Nézzen be az autójába. A műszerfalon levő sok-sok ábra, jelzés, az indexkarokon levő nyilak, pici ábrák – ezek hogyan is kerülhettek oda? Vagy nézzen a háztartási gépeire (mosógép, hűtő, porszívó, kávéfőző) és látni fogja, mennyi felirat, jelzés, dekoráció található ezeken a tárgyakon. A sor csaknem végtelen, a tamponnyomást szinte minden iparágban alkalmazzák feliratozásra, jelölések elhelyezésére, vagy csupán díszítésre, hiszen egyik alapvető célja a termékek esztétikus megjelenítése.

A tamponnyomás egy olyan közvetett mélynyomási eljárás, melynek során a klisé mélyedéseiben elhelyezkedő festéket visszük át tampon segítségével a megnyomandó tárgyra. Az eljárás a rugalmas közvetítő közegről, a speciális szilikonból készült tamponról kapta elnevezését. Tekintettel a szilikon alapvetően festéktaszító jellegére, a tampon a felvett festéket maradéktalanul le tudja adni. A tampon egyben a tamponnyomás egyik legnagyobb előnye, mivel képes felvenni a munkadarab felületének alakját. Ennek köszönhetően lehetséges az, hogy a sík kliséről felvett nyomatképet nem feltétlenül csak sík, hanem homorú vagy domború felületre is le lehet adni. A másik nagy előnyt az jelenti, hogy a nyomtatás gyors, hiszen a néhány mikron vastag átvitt festékréteg másodpercek alatt megszárad. Így a munkadarab azonnal megfogható és ha szükséges, szerelhető, manipulálható.

Miért van rá szükség?

A tamponnyomásra különösen abban az esetben van szükség, amikor egyedi formaadású illetve strukturált felületekre kívánunk nyomtatni, ami egyéb technológiák használatával csak nehezen lehetséges.

Mivel nyomtathatunk?

A tamponnyomás segítségével festékeket, hő és elektromosság szempontjából vezetőképes pasztákat, ragasztókat valamint kenőanyagokat is tudunk a kívánt felületre nyomtatni.

Mire nyomtathatunk?

A tamponnyomás rengeteg egyedi megoldást kínál a legkülönfélébb alakú és anyagú testek megnyomásához. Csaknem minden általánosan használt alapanyagra lehet dolgozni, így pl. papírra, fára, fémre, üvegre, gyakorlatilag minden műanyagra, bizonyos megszorításokkal szövet-, vászon-, selyemanyagokra, stb.

Hogyan működik?

Nyomtatáskor első lépésben a gép kanalának vagy festéktartályának segítségével beterítjük a klisé teljes felületét festékkel. Ezután a kés segítségével lehúzzuk a festéket a felületéről. Így csupán a grafikának megfelelően elhelyezkedő mélyedésekben marad néhány mikron vastagságú festékréteg.

A speciális tamponfestékben levő hígító azonnal elkezd párologni, így a festék szabad felülete ragadóssá válik és képes felragadni a tamponra.

A kliséről elemelkedő tamponon levő festékréteg „szabad” oldala most levegővel érintkezik, így a külső felület válik ragadóssá. A tampont a rajta levő festékréteggel (grafikával) rányomjuk a munkadarabra és mivel a festék munkadarab felé eső felülete ragadós, a teljes mennyiség rátapad a munkadarabra.

Példák